„Asociația Incoming România (AIR) își exprimă îngrijorarea și dezacordul față de Hotarârea Consiliului General al Municipiului București Nr 723 / 18.12.2019 prin care se instituie taxa specială pentru promovarea turistică a municipiului București pentru anul 2020, prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a unui turist în București. Dublarea acestei taxe locale de la 1% la 2 %, anunțată cu puțin timp înainte de începerea anului, este o lovitură dată turismului organizat prin intermediul agențiilor de turism care aduc turiști străini în București și în România, o nouă palmă dată turismului de Incoming care în loc să fie recunoscut și susținut este îngrădit și restricționat”, se arată într-un comunicat al AIR.
Sursa citată atrage atenția că trebuie ținut cont de faptul că pentru programele turistice care includ și sejururi în București, deja publicate și promovate în cataloagele și pe piețele externe, prețurile sunt deja stabilite pentru anul viitor și din acest motiv această creștere de 100 % a taxei va trebui să fie suportată și suținută de agențiile care aduc turiști străini în România.
Primăria Capitalei nu ar fi ținut cont de părerea asociațiilor de profil în această privință și, de aceea, a fost crescută taxa, spun reprezentanții AIR. Hotărârea nu stipulează cum vor fi cheltuite taxele colectate.
„Credem, în acest context, că este necesară urgentarea aplicării Legii privind înființarea Organizațiilor de Management a Destinațiilor pentru a utiliza eficient și transparent aceste taxe locale de turism colectate”, mai precizează sursa citată.
Primăria Capitalei va dubla taxa de promovare turistică, de la 1% la 2% din tariful de cazare, potrivit unui proiect votat în ședința Consiliului General al Municipiului București din 18 decembrie. Taxa va fi percepută de toate structurile de cazare din oraș, care vor avea obligația să verse sumele încasate către Municipalitate.
„Se instituie taxă specială pentru promovarea turistică a Municipiului București pentru anul 2020. Taxa se calculează prin aplicarea cotei de 2% la venitul din cazare pentru fiecare zi de sejur a turistului, valoare care nu include TVA. Prezenta hotărâre se comunică Primăriilor sectoarelor 1 – 6 și instituțiilor publice de interse local ale Municipiului București”, se arată în proiectul de hotărâre votat miercuri, și care s-a aflat în dezbatere publică până pe data de 2 decembrie 2019.
Potrivit proiectului, taxa de promovare este în prezent de 1%.
Prin comparație, municipiul Oradea prevede, încă din 2016, o taxă de 3% din venitul de cazare.